2014 m. liepos 18 d., penktadienis

Staliukų dekoravimas

staliukai
Staliukai
Gal kažkas galvoja, kad staliukai yra paprastas ir nesvarbus baldas, tačiau tai – tikra netiesa. Savaitgalį su vaikais turėjome puikius kūrybinius užsiėmimus, per kuriuos seni, neįdomūs, nuobodūs staliukai buvo tarsi prikelti antram gyvenimui. Mes juos atgaivinome, dekoravome, išgražinome.

Lipdukai
Vienas iš paprastesnių būdų, kuriuo galėjo būti atnaujinami staliukai, ir kurį siūliau patiems jauniausiems savo mokomiems vaikams – lipdukai. Visi maži vaikai ir taip gana greitai ima norėti imti į rankas lipdukus ir kažkur juos priklijuoti. Kažkas magiško tame veiksme yra, jog beveik visiems mažyliams žaisti su lipdukais labai patinka. Tad šį kartą ėmiau jau šiek tiek paaugusius, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikus, ir kaip tik jiems buvo pasiūlyta su lipdukais dekoruoti. Tai buvo daryti lengva, nes staliukai tiko, kokie yra, jų nereikėjo kažkaip specialiai paruošti. Tačiau sutarėme, kad apklijuoti reikia taip, kad nieko nesimatytų. Dėl to, žinoma, reikėjo nupirkti tikrai labai daug lipdukų. Vienas nuostabus rezultatas, kuris galbūt gali būti išvis kaip pats gražiausias – tai smulkiomis gėlytėmis išklijuotas staliukas, kurio pavydėjo visi kiti. Žinoma, buvo čia ir visokių kitokių bandymų, staliukai zurnaliniai puošėsi iš laukų gėlėmis, ir žuvytėmis, ir blizgučiais, ir žvaigždutėmis, ir barbėmis, ir netgi automobiliais (pastarasis gavosi – stalelis į berniuko kambarį).

Nagų lakas
Be abejo, norėjosi, kad mūsų puošiami stalai, staliukai galėtų būti ne tik tokie puikūs apklijuoti, bet ir apdažyti. Juk iš tiesų kaip tik perdažymas ir būtų ta standartinė procedūra, su kuria gali būti atnaujinami įvairūs baldai. Tačiau esame paprasta įstaiga, neturime tokių galimybių ir tokių lėšų nupirkti daug visokių brangių gerų dažų. Taigi, ką mes darėme, tai tiesiog surinkome iš visur (prieš tai padarėme akciją) daug senų nagų lakų, ir jie buvo naudojami dažymui. Iš tiesų, procesas man net šiek tiek priminė velykinių kiaušinių marginimą, kai kiaušiniai yra staliukai svetainei, o lakas taškosi dar didesniais kiekiais. Aišku, neišvengėme čia ir aukų – aptepliotų pirštų, sugadintų drabužių ir netgi lako karo, kuris kilo dar dviejų dažnai į agresyvumą linkusių mergaičių. Tačiau, atmetus žalą, rezultatas ir vėl mus pribloškė. Buvo labai daug įdomių rezultatų. Žinoma, kadangi neturėjome grynai vienos spalvos didelio kiekio, tai jie visi išėjo margi. Suskirstėme lakus pagal atspalvius, ir visi naudojo po truputį įvairiausius lakus mažiems staliukams pagražinti. Stikliniai staliukai laku pasidengdavo gražiausiai, tačiau tada jie prarasdavo savo skaidrumo funkciją ir tapdavo nebesvarbu, ar jie iš stiklo, ar iš kažko kito.

Dekupažas
Dabar jau iš mados išeinantis dekupažas pas mus buvo labai mėgiamas. Keli staliukai kavai buvo padabinti kaip tik būtent tokiu būdu. Čia jau ėmiau vyresnes mergaites, kurios kažką panašaus buvo ir anksčiau dariusios, kurios jau mokėjo pasidaryti sau tokius senovinius auskarus ir kt. dalykus. Taigi, smagu žinoti, kad kone kiekvienas čia sau rado, ką gražaus pasidaryti. Buvo iš viso padaryti net keturi dekupažu atnaujinti zurnaliniai staliukai. Kaunas tikriausiai juos dar išvys per mūsų parodą, kurią norime surengti rudens šventės metu, joje pristatyti vaikučių darbus (ne tik stalelius).

Apskritai, aš matau, kad tai daro labai teigiamą poveikį, tie įvairūs darbeliai. Atrodo, kad kaip tik tada vaikai pamato, jog ir jie gali kažką pasigaminti. Jie tarsi įvertina savo jėgas, supranta, kad gali sukurti kažką. Juk tarpt tokių vaikų jau nuo mažų dienų populiaru griauti, todėl kūryba suteikia harmoniją.